Krakowski z kratką i wiejskim twarogiem

Tradycyjny sernik krakowski z kratką to pyszne ciasto, delikatne i idealne na każdą okazję. Jeśli mamy dostęp do prawdziwego wiejskiego twarogu – wykorzystajmy to!

Przepis na sernik po krakowsku

Składniki na kruche ciasto:

- 240 g mąki pszennej,

- 160 g masła lub margaryny,

- 80 g cukru,

- 2 żółtka.

Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego,

- 4 jajka,

- 300g cukru pudru,

- 1 łyżeczka cukru waniliowego,

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 100 ml słodkiej śmietany 30%,

- 100 g rodzynek.

Będzie potrzebne także jedno żółtko do posmarowania kratki.

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Prostokątną formę smarujemy margaryną. Ok. 2/3 ciasta wyklejamy na dnie blachy, a resztę ciasta wkładamy do lodówki. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem. Ciasto trzeba podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, piec przez kwadrans.

Gdy ciasto się piecze, przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką, wymieszać trzepaczką. Oddzielić żółtka od białek, żółtka zetrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Na mniejszych obrotach miksera dodawać do masy śmietanę zmieszaną z serem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać do masy razem z rodzynkami. Masę serową należy wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.

1/3 ciasta, która wcześniej została odłożona lodówki, teraz wyjąć i cienko rozwałkować, następnie przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5-1 centymetra. Paski ułożyć na masie serowej w taki sposób, aby utworzyły kratkę, posmarować ją żółtkiem.