Tradycyjny sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

Sernik to pyszne i lubiane ciasto. Sprawdza się na wiele okazji, na dodatek istnieje wiele wersji tego przysmaku, dzięki czemu każdy może znaleźć idealny rodzaj sernika dla siebie.

Przepis na sernik z rodzynkami i na kruchym cieście

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,

- proszek do pieczenia,

- 1/3 kostki masła roślinnego,

- żółtko jajka,

- 4 jajka,

- cukier waniliowy,

- łyżka śmietany 18%,

- półtłusty twaróg,

- masło,

- cukier,

- kasza manna,

- łyżka mąki ziemniaczanej,

- łyżeczka esencji waniliowej,

- pół szklanki rodzynek.

Przepis:

Rozetrzeć masło na gładką masę, dodać cukier, żółtko i aromat. Po roztarciu wszystkich składników o otrzymaniu jednolitej masy, dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, następnie wszystko utrzeć. Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Kruche ciasto: zrobić ciasto, a jeśli wyjdzie zbyt suche, dodać łyżkę śmietany. Rozwałkować placek i przełożyć na blachę. Podpiec ciasto przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną wcześniej masę serową i piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, wystudzić w wyłączonym piekarniku. Sernik można udekorować polewą czekoladową.

Tradycyjny sernik z rodzynkami może przypominać sernik krakowski, ponieważ tutaj także w przepisie użyty jest twaróg. Najlepiej zdecydować się na półtłusty. Sernik z rodzynkami jest chętnie przygotowywany, ponieważ nie jest trudnym przepisem, całość przygotowania, bez pieczenia, to około pół godziny. Sernik ten jest delikatny, na kruchym cieście, ale także ciężkostrawny, mimo to chętnie pieczony między innymi na Wielkanoc. Warto pamiętać, że wszystkie produkty na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.