Wyśmienity wiedeński z budyniem i czekoladą

Sernik z budyniem i czekoladą, zwany popularnie, wiedeńskim to ciasto często i chętnie przygotowywane z okazji świąt wielkanocnych.

Przepis na sernik po wiedeńsku

Składniki:

- 1 kilogram twarogu,

- 8 dużych jajek,

- 100g stopionego masła,

- jedna szklanka cukru,

- 2 łyżki cukru waniliowego,

- jedno opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru).

Przepis:

Masło roztopić i zostawić do wystygnięcia. Żółtka jajek ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wciąż mieszają, powoli dodawać ser, mało oraz budyń. Ważna uwaga: budyniu nie gotujemy, dodajemy sam proszek. Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie, bez miksera, łączymy to z masą serową.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem  i posypujemy bułką tartą. Wlewamy na to ciasto i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na około 70 minut. Jeśli mamy możliwość włączenia termoobiegu, wystarcz temperatura 160 stopni. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik na ok. piętnaście minut, potem wyjmujemy, ostudzamy na kratce i posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy czekoladą.

Warto pamiętać, że tego typu sernik zawsze opadnie po wyjęciu. Nie da się ukryć, że nie wygląda to zachęcająco i smakowicie, ale to tylko i wyłącznie pozory. Sernik bowiem jest przepyszny. Jeśli natomiast chcemy zatuszować opadłe ciasto, wystarczy odpowiednio udekorować je laną czekoladą. Często zalecana jest czekolada twarda, która po wystygnięciu stwardnieje i przybierze odpowiednią formę dopasowaną do wierzchu ciasta.